La temperatura de Girona en l’àmbit cultural s’incrementa durant la tardor, de manera inversament proporcional a la disminució de la temperatura meteorològica, tot i que abans aquesta diferència era més acusada. Però això són figues d’un altre paner. Us proposem viure la tardor cultural i les Fires de Girona d’una manera diferent, tenint en compte un parell de cicles que es celebren des de fa una pila d’anys. El primer és la 32a Mostra de Teatre Independent, organitzada per la sala gironina, i que va viure el seu primer capítol el cap de setmana passat. El segon cicle és la 30a Proposta de poesia, que organitzen conjuntament la sala i la Llibreria 22. És precisament en l’àmbit d’aquesta proposta que s’inclou el Premi Just Manuel Casero de novel·la breu, convocat per la Llibreria 22 i del qual se n’ha convocat enguany la 42a edició.

La Proposta de Teatre Independent és d’aquells cicles imprescindibles, sobretot fins fa un any, per poder veure a Girona companyies professionals que no tenien cabuda a d’altres espais, perquè no les programaven. Aqiest aspecte ha canviat una mica amb el relleu al Teatre Municipal de Girona. Així, el cap de setmana passat la Factoria Los Sánchez va presentar a La Planeta un espectacle preciós sobre l’emigració i la identitat a Catalunya durant els anys 60, titulat Ana y Serafín, inquilinos de la periferia. El segon capítol de la proposta és Càndid o l’optimisme, de Miquel Mas Fiol, que dirigeix a Lluís Oliver (24 i 25 de setembre). Es tracta d’un espectacle de creació irreverent al voltant de la fatiga mil·lennial, el fals optimisme i la perversió del món de l’entreteniment.

El següent cap de setmana arriba a La Planeta una producció íntegrament gironina de la Companyia Didascàlia, l’adaptació feta per Jordi Sala de la novel·la Awakenings (Despertar), del neuròleg Oliver Sacks, que es va basar en la seva pròpia experiència. Aquesta novel·la també es va dur a la gran pantalla, en una adaptació protagonitzada per l’inoblidable Robin Williams -metge- i Robert de Niro -pacient- com a protagonistes. En plenes fires, el 31 d’octubre i l’1 de novembre arribarà a la sala gironina el darrer espectacle de la proposta, la peça Beuré de la teva aigua, un espectacle a tres veus però amb un sol intèrpret, Marc Tarrida, que està dirigit per Dobrin Plamenov, que també és el dramaturg d’aquesta obra, finalista del XV Premi Quim Masó.
Poesia i Premi Casero, el binomi inseparable
Guillem Terribas, responsable jubilat de la Llibreria 22 i Pere Puig, director artístic de La Planeta, són els responsables de la creació del Premi Just Manuel Casero de novel·la i de la Proposta de Poesia, respectivament. Aquestes dues activitats discorren plegades durant tots els dies de fires i, de fet, l’acte de lliurament del premi és la pedra angular de tota la proposta, que el complementa de manera fantàstica.

Enguany, la Proposta de Poesia celebra el seu trentè aniversari i és per això que el seu inici també és especial, ja que l’obrirà el poeta que va obrir la primera edició, el gironí Narcís Comadira, que a partir de les 6 de la tarda de la diada de Sant Narcís (29 d’octubre) -quan pren part al cicle sempre ho fa en aquesta data- dirà alguns dels poemes del seu recull, Els moviments humans, dedicat a la memòria de l’editor Xavier Folch. A més de Comadira, també passaran per la sala gironina la poeta Rosa Font (Temps el·líptic), el 30 d’octubre (18h) i la poeta Àngels Moreno (Exposició), el 3 de novembre (20h).

A banda de les presència d’aquestes tres figueres de l’àmbit de la poesia, hi haurà tres espectacles relacionats amb la poesia, recitals més o menys dramatitzats i un d’ells amb música en directe. Un d’aquests espectacles és el titulat Pier Paolo Pasolini. L’any 1995, el Grup Proscenium, en la commemoració dels 20 anys de l’assassinat del poeta, narrador, articulista i cineasta compromès, ja va idear i posar en escena una lectura de poemes i articles de Pasolini i de textos de la seva bona amiga Laura Betti. El 2 de novembre (20h), Proscenium, amb la direcció de Pere Puig, recuperarà aquell espectacle amb alguna petita modificació i un repartiment nou.

La princesa sou vós és un recital poètic i musical a càrrec de la poeta Blanca Llum Vidal i d’Els Sara Fontán, duet musical que formen Edi Pou (Za!) i Sara Fontan, que actuaran a La Planeta el 4 de novembre (20h). Violí, pedals, percussió i veu fan una barreja que serà dedicada a l’amor, als textos de Blanca Llum Vidal que en parlen. Tancarà la proposta el recital de poesia èpica El poema de Guilgameix, Rei d’Uruk, el dia 6 de novembre (18h). Aquest poema és una de les ficcions humanes més antigues i les primeres versions es remunten a Sumèria fa 4.000 anys. La versió que es llegirà és la de Jeroni Rubió (Edicions Poncianes).

Hem deixat per l’últim l’acte de lliurament del 42è Premi Just Manel Casero, que se celebrarà el dia 30 d’octubre (12:30h). L’acte servirà per retre homenatge al poeta i cantautor Pau Riba, traspassat fa uns mesos. En la primera part de l’acte l’Orquestra Fireluche interpretarà alguns dels temes del disc Segona Florada, que el poeta va gravar conjuntament amb la banda gironina i que va ser editat i publicat de manera pòstuma. Posteriorment es procedirà al lliurament d’uns dels premis literaris més independents del país. Tots els actes vinculats a la Proposta de Poesia són d’entrada gratuïta, però d’aforament limitat, excepte La princesa sou vós (5€) i El poema de Guilgameix (8€).