A taula amb el dringar de les campanetes. Casa Masó

 

Al menjador de la Casa Masó es conserva un llum de coure dissenyat per Rafael Masó per la casa familiar. Es tracta d’una peça en forma cúbica, calada amb vidres circulars a la part de dalt i acabada amb una visera de la que penja un farbalà brodat. Si visiteu la casa podreu contemplar el conjunt sobre la taula, tot i que el que veureu serà un facsímil del brodat original. Aquest, realitzat amb un brodat d’aplicació, en seda natural, és molt fràgil, fet que desaconsella la seva exposició permanent.

Tot i això, fins el 20 de maig teniu l’oportunitat de veure l’original a l’exposició “De l’amor és lo jardí”: Masó i els teixits a la sala d’exposicions de la Casa Masó, fruit d’una donació que va fer Jordi Masó Bru, fill de l’arquitecte, el 2010. Si us hi acosteu, podreu copsar la bellesa de les dues pantalles que Masó va dissenyar per la làmpada. La primera, de 1910, representa l’Esperit Sant amb les ales esteses, i inclou una pregària per beneir la casa. En la segona, de 1915, hi trobem representades unes campanetes, símbol de l’esperança, nom que per altra part era el de la dona de Rafael Masó, que va ser l’autora dels dos brodats.

Els encàrrecs de Rafael Masó a Esperança Bru responien a la voluntat de l’arquitecte de convocar la presència de la seva dona en el clos familiar dels pares i germans. Al mateix temps, ell veia materialitzat el seu ideal de bellesa domèstica de mans de l’experta brodadora i l’obra esdevenia un record permanent d’aquella presència i de l’ambient serè que tant cercava.

Rosa Maria Gil (Tècnica de la Fundació Rafael Masó)

Imatges: Les dues pantalles per al llum del menjador de la Casa Masó. Fotos: Jordi Puig / Fundació Rafael Masó.

Enllaç: http://www.rafaelmaso.org/cat/exposicio_fitxa.php?idReg=6305