‘Tengui, falti’, els cromos i el seu valor pedagògic al Museu del Joguet de Catalunya

Encara tenen vigència malgrat que som en un món globalitzat i han anat perdent pistonada. Les col·leccions de cromos van ser un dels jocs infantils que regnaven a l’hora del pati en les dècades dels 50 als 80 i fins ben entrats els 90 i s’anaven combinant amb les gomes, els jocs de pilota, les xapes, les bales, els patacons i d’altres similars que, anys més tard, es transformarien en ‘tazos’, per exemple. Una manera moderna d’anomenar jocs de tota la vida. L’expressió ‘tengui, falti’ ha format part durant anys de l’oci infantil, ha omplert els espais de descans entre classes, on l’intercanvi de cromos esdevenia tot un art.

En tot cas, omplir l’àlbum de cromos esdevenia una necessitat que posava a prova al més pacient. En ocasions es trigava un curs sencer. La varietat temàtica era inusitada: geografia, botànica, zoologia, història, etnografia, tecnologia, esports i, amb la irrupció de la televisió, sèries diverses. Les col·leccions les publicaven editorials i, durant molt temps, van estar vinculades sobretot a productes d’alimentació, sobretot xocolates i iogurts. El seu valor divulgatiu i artístic era remarcable i venien a ser una mena de Viquipèdia de l’època. Una primera finestra de coneixement per a la mainada, una manera de combinar els coneixements i l’oci.

L’exposició Tengui, falti!. Aprendre amb els cromos, que es podrà veure fins el proper 2 d’abril, té la particularitat que està comissariada per sis alumnes de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres d’entre 13 i 16 anys, que han fet un veritable màster museològic. Fa un any que aquest grup d’estudiants preparaven l’exposició sota la supervisió dels seus docents i treballant directament a diversos departaments del Museu. L’equip ha fet una tasca exhaustiva d’investigació sobre els àlbums de cromos en col·leccions públiques i privades i han seleccionat les peces, ha triat la selecció d’àmbits, han redactat els textos, han fet tasques de suport al muntatge i han intervingut en l’elaboració dels materials de difusió i promoció de l’exposició. Cada membre de l’equip s’ha especialitzat en una de les àrees en què està distribuïda la mostra: pobles i cultures, edificis i obres d’art, animals i plantes, tecnologia, geografia i grans personatges.

El fet que la mostra estigui comissariada per un equip tan jove li ha atorgat un punt de vista molt modern, incorporant-hi claus que no són habituals, com la lectura de gènere, ja que han constatat, per exemple, que pel que fa als grans personatges, en l’elaboració d’aquestes col·leccions hi havia un biaix masclista considerable, menystenint les dones o ignorant-les directament. També hi ha un racisme latent i concepcions geogràfiques i socials molt característiques d’altres èpoques, fruit també de la ignorància o el desconeixement existents en una societat no tan globalitzada. Una vegada finalitzat el període d’exhibició, la mostra entrarà a formar part del repositori de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural de la UdG. No us la perdeu!

Museu del Joguet de Catalunya. Sant Pere, 1. 17600 Figueres. Tel. 972 504 585. E-Mail: info@mjc.cat.