Termes romanes i patrimoni

El 2018 ha estat declarat l’Any del Turisme Cultural. Així és que tenim una molt bona oportunitat per descobrir un turisme cultural saludable i que ens permeti gaudir d’experiències i teràpies que ens faran sentir molt millor gràcies als seus beneficis. En aquest escrit us parlarem de les termes romanes i les seves propietats terapèutiques per al benestar físic i mental: el termalisme. I és que els romans van saber aprofitar les propietats de l’aigua i van construir termes públiques en la majoria de les ciutats a mesura que l’imperi s’expandia.

Tenim un paisatge que abraça el llegat romà

Una de les nostres propostes és conèixer el patrimoni de les termes romanes, el seu encant i la seva vessant saludable. Els efectes terapèutics de l’aigua es vinculen a la seva composició mineral i temperatura, però també a la via d’administració i a les tècniques d’aplicació. Als centres termals també es tenen en compte les circumstàncies ambientals i la dieta, l’activitat física i el repòs que acompanyen el tractament. La cura balneària fa servir, a part de l’aigua, altres elements naturals: fang, argiles, gas, vapor, llum… La relaxació física i psicològica que es produeix en els centres termals contribueix a reduir l’estrès i l’ansietat i ajuda els pacients que pateixen depressió.

El municipi de Caldes de Malavella, per exemple, és un dels referents pel que fa a les termes amb història i per això ens ofereix moltes propostes al llarg de llarg de l’any amb festes i actes. A més, té dos balnearis de prestigi com són el Balneari Prats i l’Hotel Balneari Vichy Catalan, que segur que ens faran despertar la nostra passió pel termalisme. Per això, les propietats curatives de les aigües termals de Caldes són conegudes des dels inicis de l’Imperi romà.

El termalisme com a teràpia

I a Girona, existeix al Barri Vell un nou centre de referència com és Aqua Gerunda Banys Romans, un espai d’harmonia farcit d’història. Aqua Gerunda es presenta com el primer balneari romà de Catalunya i està situat en un altre edifici amb molta història del Barri Vell: l’hospital vell de Galligants o dels capellans, sota les restes del qual l’equip de l’arqueòloga Maribel Fuertes ha trobat estructures de l’època baiximperial romana.

Temples per rendir-se a la màgia de l’aigua

Un balneari és un establiment terapèutic en què conflueixen tres elements:

  • Aigües mineromedicinals declarades d’utilitat pública.
  • Instal·lacions adequades per a la correcta aplicació dels tractaments termals prescrits.
  • Equip mèdic i auxiliar que dirigeix la utilització més adient d’aquests mitjans en cada pacient.

La Factoria