Terra de Trobadors retorna als orígens amb més teatre de carrer i familiar

Hi ha pocs llocs on s’aconsegueixi tenir la sensació propera a trobar-se immers en el rodatge d’un film ambientat a l’edat mitjana com Lady Falcó, per exemple, o La princesa promesa, o fins i tot El nom de la Rosa. La festa medieval Terra de Trobadors, de Castelló d’Empúries, és un d’aquests llocs. Enguany es celebrarà, del 6 al 8 de setembre, la 29a edició d’aquesta fira medieval de referència al nostre país, que implica la participació de més d’una vintena d’associacions locals.

L’organització s’ha plantejat retornar als orígens de Terra de Trobadors, la qual cosa es tradueix en la potenciació de les representacions de petit format i de carrer -un 20% més- i l’aposta pels espectacles familiars. N’hi ha per a tots els gustos i per a tota mena de públic, ja que s’han programat més de 200 activitats relacionades amb el món medieval d’una gran diversitat de disciplines, des del teatre a les recreacions històriques, passant per la música, el circ, la dansa, espectacles de foc o combats i lluites. Aquesta nova orientació de la línia artística de Terra de Trobadors ha de culminar en la propera edició, la trentena, l’any vinent, i persegueix l’ambiciós objectiu de convertir-se en l’esdeveniment medieval de referència del sud d’Europa.

A Terra de Trobadors hi ha activitats per a tothom. Foto: Manel Puig.

L’edició d’enguany estarà dedicada al comerç i als mercats de l’època medieval, tot rememorant la figura històrica del Comte d’Empúries Hug V (1240-1277), vassall de Jaume I, però contra el qual va atiar una rebelió nobiliària que va fracassar, malgrat que posteriorment en va obtenir el perdó. Els espectacles de recreació històrica com la inauguració, el gran sopar medieval, la batalla campal al pont vell i la clausura giraran a l’entorn d’aquesta època històrica.

Les previsions són que s’arribi i es consolidi la xifra de 40.000 visitants que rep anualment la fira. La millora de la distribució d’espectadors és un repte, i és per això que s’han programat activitats de manera simultània en diversos espais. Però no us penseu que els visitants hi participen de manera passiva, només com a espectadors. Els qui ho desitgin també hi podran participar de manera activa i apuntar-se a l’Escola de combat, on s’impartiran tallers gratuïts per tal que els participants -petits i grans- aprenguin tècniques de lluita medieval i les puguin posar en pràctica. L’organització, que fa una crida als participants per tal que es caracteritzin amb vestits medievals per integrar-se millor a la festa, també proposarà activitat com la Zona Petits Guerrers o la Zona Joves Herois.

Les lluites acostumen a concentrar molt públic. Foto: Manel Puig.

El nucli de l’esdeveniment és el Mercat Medieval, que s’estén per tot el nucli històric de Castelló, des de la Llotja, a la plaça Mossen Cinto, el carrer Carbonar, el de la Fruita, la plaça dels Homes o la plaça de les Monges, fins la plaça Catalunya o la plaça Jaume I. Més d’un centenar de parades d’artesans i comerciants que adoptaran el sistema de pagament de la moneda medieval comtal d’Empúries, que serà imprescindible.

No us perdeu propostes -algunes de les quals ja són un clàssic a Terra de Trobadors- com les energètiques actuacions dels grups de música Els Berros de la Cort, Acibreira o Sübitus; els divertidíssims Traüt amb l’espectacle de carrer Katapulten; les impressionants recreacions històriques de la companyia Alma Cubrae; l’espectacle de foc a càrrec d’Excalibur Teatre o les actuacions de La Cremallera o dels Théatre Des 33 francesos.

Els Berros de la Cort, un clàssic a Castelló d’Empúries, en acció. Foto: Manel Puig.

Finalment, si sou d’aquells que l’epoca us interessa des d’un punt de vista acadèmic, a Terra de Trobadors també hi teniu el vostre lloc, amb la celebració del cicle de conferències Miquel Pujol Canelles i el cicle de música culta So de Lonh, en què hi actuarà la formació Locus Desperatus. El cicle de conferències toca aspectes com la fiscalitat o el paisatge urbà de l’època medieval.