Terra de Trobadors us convida a un apassionant viatge a l’època medieval

Castelló d’Empúries, la veritable capital medieval de l’Empordà, us convida a un apassionant viatge a l’Edat Mitjana amb l’organització de la 28a edició del Festival Terra de Trobadors, que es celebrarà del 7 al 9 de setembre. Aquest festival, que és el més gran i el més important de Catalunya i un dels festivals medievals de referència a l’Estat espanyol, aplega fins a 40.000 persones en els tres dies que dura i creix pel que fa al nombre d’activitats i, per tant, n’augmenta la qualitat. Els organitzadors aspiren a que el visitant ocasional o d’una sola jornada decideixi sojornar al poble o als voltants mentre duri la el festival, el visqui a fons i hi participi.

Cada any el festival tria un eix temàtic, que cohesiona les activitats que s’organitzen. Enguany l’eix temàtic és el comte Ponç Hug IV, que ho va ser entre 1277 i 1313. Trobador ocasional, almirall i guerrer, Ponç Hug IV va unir el seu comtat amb el vescomtat de Cabrera, en casar-se amb la Marquesa de Cabrera. Ponç Hug va iniciar el 1279 el Pont Nou de la vila i la lluitar contra la invasió francesa el 1285, durant la qual va salvar la vida al rei Pere II el Gran. Precisament, el dia 1 de setembre, a la platja petita d’Empuriabrava es celebrarà una mena d’epíleg que també servirà com a presentació de la 28a edició del festival als mitjans de comunicació. Es tracta d’una recreació de la invasió francesa en el context històric de l’eix marcat enguany per l’organització: després d’haver-se annexionat Sicília als dominis de la corona d’Aragó, el Papa ordena una croada com a càstig. Així es desencadena una invasió de l’exèrcit francès per terra i per mar. Els exèrcits de Pere el Gran i de Ponç Hug IV lluitaran per contenir i rebutjar la invasió de les tropes de Felip III l’Ardit. La recreació anirà a càrrec d’Alma Cubrae, una companyia d’espectacles medievals i recreacions històriques, amb la col·laboració d’un seguit d’entitats.

Torna el bordell medieval i obren la sinagoga

Enguany hi ha programades fins a més de 200 activitats medievals amb les millors companyies teatrals, músics i experts, i a més el festival formarà part dels actes de l’Any Carles Fages de Climent -periodista, narrador, dramaturg, poeta, escriptor…- amb diverses activitats dedicades a la figura i obra del que va ser considerat “el darrer trobador”. Com a novetats d’aquest any també es troben la recuperació de l’animació històrica de Bordell en la seva ubicació original al carrer Almogàvers, i es permetrà l’accés a la sinagoga medieval, una propietat privada. També es realitzarà un homenatge a Maria Laffitte (1949-2008), trobadora, cantant i membre d’Els Trobadors amb Alfons Encinas, una formació ja dissolta i també habitual en el festival.

Les grans cites del festival són el gran concert de la formació alemanya Corvus Corax, una de les bandes de música neo-medieval més potents i icòniques del món; el concert de la banda gironina Berros de la Cort, uns habituals que tornen després d’una aturada creativa; l’espectacle nocturn de foc Excalibur que promet sorpreses o el gran espectacle final del festival, Kremah, de Sarruga Produccions i els seus dracs. És només una part molt minsa de les innombrables actuacions, concerts de música culta, cercaviles, conferències, teatralitzacions, tallers, dansa, exposicions i altra mena d’activitats que transcorreran en tres dies intensos. Terra de Trobadors encunyarà la seva pròpia moneda, tindrà un  mercat medieval amb més d’un centenar de parades que inclouen una demostració d’arts i oficis antics, es faran visites guiades als espais patrimonials de la vila i, com no, el primer dia, divendres al vespre, es celebrarà el Gran Sopar Medieval en honor del comte Ponç Hug IV. Us convidem, durant tres dies, a submergir-vos en un món de princeses i cavallers, de guerrers, de bruixes i mags, d’honor i orgull, d’arquers, d’alquimistes, d’artesans, de música i de teatre, en un món ple de contes i misteri. No us perdeu aquesta oportunitat!

Imatges: Terra de Trobadors / Sarruga Produccions