Terra de Trobadors, any 27. Ramon Llull

Terra de Trobadors és un dels festivals pioners de recreació històrica del país, en aquest cas de temàtica medieval, i enguany es commemora que ja fa 27 anys que va néixer a Castelló d’Empúries. L’edició d’aquest any es celebrarà del 8 a l’11 de setembre i la previsió és que l’assistència volti les 40.000 persones. Terra de Trobadors és un referent nacional i estatal per a la fires i festivals del gènere,  i enguany s’hi afegeixen dos elements fonamentals de representació de la cultura medieval catalana. D’una banda, la figura i l’obra de Ramon Llull, i, de l’altra, l’existència i la recepció de la poesia trobadoresca al comtat d’Empúries i a Castelló d’Empúries durant l’edat mitjana, amb el focus en la figura de Ponç Hug IV, el Comte Trobador, coetani de Ramon Llull.

 

 

Més enllà de les parades habituals d’artesans i mercaders, i de l’animació de carrer, la programació cultural de Terra de Trobadors és singular. Enguany hi destaca la celebració del concert Ramon Llull, Temps de conquestes, de diàleg i de desconhort, que oferiran Jordi Savall i la formació que lidera, Hespèrion XXI, amb la narració en directe de l’actor Jordi Boixaderas, que llegirà texts lul·lians. L’organització també ha cregut oportú apropar a la mainada l’obra i la figura del filòsof, místic, teòleg i escriptor mallorquí, en aquest cas a través de l’activitat l’Hora del Conte. Faules de Ramon Llull. El programa inclou el cicle de conferències Miquel Pujol i Canelles, amb col·loquis que tractaran sobre la figura de Llull. A tot això s’hi afegeixen les exhibicions de falconeria, els tornejos d’herois, l’assalt a la murall, les actuacions de carrer, les visites guiades, les danses, els tallers, les exposicions, els espectacles de mapping i el tradicional mercat medieval, característic pel seu rigor històric.

 

 

El president accidental de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va destacar durant la presentació del festival que «es tracta d’un projecte que va més enllà del municipi on s’emplaça, ja que abraça tot Catalunya, i enguany, amb la incorporació de la figura de Ramon Llull, ha pres una amplitud encara més global». L’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, va destacar la programació cultural de Terra de Trobadors i la importància que té el festival per al municipi, «ja que les entitats i associacions castellonines, que prenen part en aquesta trobada, han col·laborat per consolidar-lo i per crear un teixit social local molt positiu».