Torna la Barretina a Rupià

Els dilluns d’agost, per segon any, la Barretina torna a Rupià. Ens referim a la Barretina Festival de Música. Després d’una primera edició amb una acollida excel·lent, la localitat baixempordanesa tornarà a acollir aquest projecte musical del qual els seus organitzadors diuen que és “de qualitat, coherent, sostenible i solidari”.  El seu trumfo és l’aposta per la música catalana contemporània en la seva versió més íntima, amb actuacions d’artistes amb una gran projecció.

Santi Careta (1/8) obrirà el foc. Aquest músic és guitarrista de la banda de funk i nujazz Astrio i el mes de març va debutar en solitari amb un disc que posseeix una sonoritat propera al folk alternatiu amb punts de connexió amb la feina de músics com Nacho Umbert, Pau Vallvé o El Petit de cal Eril. Aquest últim és qui ha produït el dis de debut de Careta, Els ocells i l’stereo, en què el músic mostra una faceta de cantautor fins ara desconeguda.

Peret Reyes (8/8) serà el segon a actuar. Es tracta del màxim exponent en l’actualitat de la rumba catalana d’arrel, una llegenda viva de la Rumba Catalana. És germà de Ramon Reyes ‘Ramonet’ i fillol de Peret ‘El Rei de la Rumba’ Pubill Calaf. Peret Reyes va iniciar molt jove el seu camí professional amb Los Amaya i, a finals dels anys 60, va entrar a formar part de la parella ocial de palmeros de Peret, amb qui va recórrer el planeta popularitzant la rumba catalana durant la dècada dels 70 i 80. També va ser col·laborador habitual de Gato Pérez.

Maria Rodés (15/8) va compartir el projecte Oniric amb Andy Poole i van publicar el seu primer disc Sin Técnica (Cydonia, 2009). El seu primer disc en solitari va ser Una forma de hablar (Bcore, 2010). Va confeccionar Sueño Triangular (BCore, 2012), autoproduït amb l’ajuda de la guitarrista Maru di Pace i l’artista sonor Lluís Surós i ha col·laborat amb artistes com Raúl Fernández (Refree), Coque Malla, Espaldamaceta o Anímic. El 2014 va publicar el seu treball més conegut, María canta copla (BCore), disc en el qual experimenta com a arranjadora i cantant reinterpretant de manera molt personal cobles clàssiques com Tengo miedo, El día que nací yo, Ay pena, penita, pena i Tres puñales.

Halldor Mar (22/8) és un  músic nascut a Reikiavik (Islàndia), membre del grup Wiggum, amb el qual va editar el seu primer àlbum el 2010 (Sintón Nisón ama a Nifú Nifá), amb molt bones crítiques. El 2014 va publicar el disc Winds, en què versiona en anglès deu cançons del la nova cançó catalana, com ara País petit, de Llach, o Al vent, de Raimon.

 Tancarà el cartell un músic de la casa, el també baixempordanès Jaume Pla Mazoni (29/8), que presentarà el seu nou disc, 7 songs for an endless night. Mazoni comença a tenir una trajectòria interessant. Ha publicat els discos 7 songs for a sleepless night (2004), Esgarrapada (2006), Si els dits fossin xilòfons (2007), Eufòria 5 – Esperança 0 (2009), Fins que la mort ens separi (2011) i Sacrifiqueu la princesa (2013), a més de protagonitzar una gira en què va actuar durant 31 dies consecutius.

La Plaça d’Avall del poble és l’escenari més adequat per aquestes propostes de petit format i de gran projecció, que es completa amb una bona parada de foodtrucks. Precisament aquest petit format pretén ser el contrapunt de les grans aglomeracions i l’allau de visitants que rep l’Empordà a l’estiu. Un oasi on relaxar-se i fugir de l’atrafegament. Tots els concerts es celebraran a les 10 de la nit i són gratuïts.

PLAYLIST BARRETINA FESTIVAL