Turisme científic familiar, una proposta que us sorprendrà

El concepte ‘turisme científic familiar’ us pot semblar una mica estrany d’entrada, però quan us descobrim aquesta iniciativa de la Fundació Catalana de la Recerca i la Innovació (FCRi), de seguida us agafaran unes ganes bojes de començar a descobrir unes rutes belles, entretingudes i sorprenents a parts iguals, totes elles a les comarques gironines. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona, a través del Club de Cultura i Identitat, ha donat suport a aquesta iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, que compta també amb la inestimable col·laboració dels consells comarcals.

Els vuit itineraris estan dissenyats com a alternativa al turisme convencional i completen una proposta amb un valor afegit de coneixement científic i sostenible. Cada ruta s’ha bastit amb un fil conductor relacionat amb la ciència, al voltant del qual s’organitza una sortida de cap de setmana. Es tracta d’itineraris flexibles, que miren d’evitar en la mesura del possible els grans pols d’atracció turística, que no obliguen a seguir-los de manera lineal i que miren de trobar l’equilibri entre propostes, combinant aquelles que són gratuïtes i de pagament.

Sabeu qui era el professor Margalef? Quina va ser la seva petjada? Pels qui no ho sabíeu, era un dels científics (ecòleg, limnòleg i oceanògraf) més reputats del món, un pilar de l’ecologia mundial del segle XX. En la ruta de la Selva ho descobrireu. També podreu aprendre, entre d’altres coses, com es recuperen i es restauren els canons dels vaixells que es van enfonsar a la Mediterrània; quin és el procés químic que s’amaga rere l’elaboració d’un formatge; per què van ser importants els aiguamolls per als grecs i els romans; quant de temps ha d’esperar una alzina per tornar a fer suro; de quin animal és el crani més cotitzat del Museu Arqueològic de Banyoles; o d’on recuperaven els romans l’or de la Cerdanya.

Els itineraris, que es troben en el portal de divulgació i turisme científic de Catalunya, estan basats en un seguit de recursos turístics amb base científica que permeten  a un públic, majoritàriament familiar, planificar visites d’un cap de setmana, per tal de potenciar el turisme, més que les visites, és a dir, pernoctacions que puguin afavorir l’hosteleria de la zona. Les vuit rutes comarcals porten noms relacionats amb el fil conductor de cadascuna d’elles. Així doncs els turistes podran gaudir de la Ruta de la Transformació (Ripollès), la Gran Ruta del Pla de l’Estany, la Ruta Margalef (la Selva), la Ruta Submergida (Gironès), la Ruta Sostenible (Garrotxa), la Ruta Surera (Baix Empordà), la Ruta Porta a la Innovació (Alt Empordà) i la Ruta de la Pedra (Cerdanya).

Els itineraris que apareixen en el portal mostren a l’usuari un disseny pràctic, fàcil d’utilitzar i visualment atractiu. Cadascuna de les rutes s’encapçala amb un vídeo que, a manera de titular, avança tot allò que es troba als diferents punts de l’itinerari. Tot seguit, una breu introducció escrita introdueix els conceptes científics clau de la comarca, al voltant dels quals es construeix la ruta. Un mapa sensible, el nucli visual articulador del sistema, mostra tots els punts de l’itinerari (museus, centres, masies, mines, molins, fargues, granges, coves, pobles, paratges naturals i d’altres localitzacions), entre 5 i 7 segons la ruta. Els punts es troben ordenats seqüencialment per a un itinerari lògic amb cotxe, però és l’usuari qui determina si completa la totalitat del recorregut.