Ubi.cat o la manera de conèixer a fons els tresors patrimonials i naturals de l’Alt Empordà

Us proposem una manera de conèixer el patrimoni cultural i paisatgístic de l’Alt Empordà a la menuda, amb minuciositat. Això és possible gràcies al projecte Ubi.Cat, que du a terme la digitalització i senyalització dels recursos patrimonials i turístics, per interpretar-los i posar-los a l’abast del visitant. L’Empordà és un territori ple de contrastos. Tant la seva costa com les planes de l’interior, protegides per diferents massissos, fan d’aquesta part del país un espai singular, conformat per una gran diversitat de paisatges. Però si hi ha una peculiaritat especial de l’Empordà és el paisatge humà que dibuixa la seva gent i la seva riquesa patrimonial. Capelles, esglésies, búnquers i muralles, dòlmens i menhirs, estructures urbanes, centres històrics o jaciments, la riquesa i diversitat patrimonial i artística de l’Alt Empordà es tradueix en una gran quantitat d’edificacions, indrets i paisatges on hi podem llegir diversos passatges de la nostra història col·lectiva: des dels ibers i les civilitzacions clàssiques fins als escenaris de la Guerra Civil.

Entrada als búnquers de Punta Falconera, de Roses. Foto: Ubi.cat.

Ubi.cat parteix de la utilització de les noves tecnologies per facilitar al visitant el coneixement del territori i del patrimoni de tota mena que hi és ubicat. Aquesta és una manera, no només de fer divulgació del nostre patrimoni, sinó també de millorar l’experiència del nostre visitant i fins i tot, en ocasions, dels mateixos habitants de l’Alt Empordà. La projecció d’aquesta actuació, però, és internacional, ja que es facilita la localització dels indrets patrimonials en 4 idiomes. Els objectius finals són valorar la diversitat dels recursos turístics, activitats i centres d’interès que ofereix la comarca i també impulsar i promocionar espais d’interès turístic, implementant una millora de l’experiència turística en els destins litorals, la desestacionalització de la demanda i la integració del conjunt del territori.

Accés a l’espai Aigües de Vilajuïga. Foto: Ubi.cat.

Com funciona aquesta acció de conservació, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural de l’Alt Empordà? Doncs a diferents indrets significatius de la comarca hi ha situats codis QR que el visitant ha d’escanejar amb el seu dispositiu mòbil, per tal de descobrir-ne l’origen i la història ja sigui d’un objecte, d’un edifici, d’un indret o d’una peça artística. Tothom qui ha visitat l’Alt Empordà sap que és un indret excepcional i que l’Empordà és una regió on han convergit milers d’històries en un emplaçament idíl·lic des de l’edat antiga fins a l’actualitat, és per això que hi ha més de 150 ubicacions senyalitzades, més de 400 ubicacions catalogades i més d’un miler de fotografies de tot aquest patrimoni, vinculades a l’Ubi.cat, que no deixa de ser un recorregut sense precedents per les nostres terres: en una mateixa web trobareu els principals emplaçaments per visitar a la comarca, totalment documentats. Els podreu localitzar al mapa i descarregar-vos-en la informació.

Capella del Mas Soler, a Bàscara. Foto: Ubi.cat.

Hi ha en total fins a 287 localitzacions al mapa que conté el web d’Ubi.cat, cadascun amb la seva ubicació, descripció per escrit i en format àudio, profusió d’imatges -en alguns casos fins i tot una visita virtual- i una fitxa en format pdf disponible per a la descàrrega. També n’hi ha que inclouen imatges històriques o referències literàries provinents del mapaliterari.cat d’Espais Escrits. Cada element, a més a més, està categoritzat, de manera que algun estan classificats en l’àmbit de l’oci, d’altres en el de natura, o fortificacions, muralles, arcs i torres de defensa, etc…Hi podeu trobar des del recinte d’Aigües de Vilajuïga, fins l’antic campanar o torre de la plaça de Llançà, l’Asil Gomis d’Agullana, el bosc de ribera Illa de l’Albanyà, de Torroella de Fluvià, diverses capelles com les de l’Assumpta a Pelacalç (Ventalló), Sant Jaume dels Solers (Vilanant), Sant Sebastià (Saus, Camallera i Llampaies), la del Mas Soler (Bàscara), la del pont de Sant Antoni (Sant Llorenç de la Muga), la casa de la Reina Sibil·la a Fortià, les cases Estela (Agullana), Mallol (Roses), Rozés (Roses), Serinyana (Cadaqués) o el Casino de l’Amistat de Cadaqués, a més dels nombrosíssims castells escampats pel territori, en diversos estats de conservació, alguns en runes i d’altres totalment restaurats.

La façana de la Casa Serinyana, a Cadaqués. Foto: Ubi.cat.

Aquesta catalogació és un projecte cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, en què també hi han intervingut la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, així com la marca Empordà, impulsada per ambdós consells comarcals de la regió.

Imatge destacada: Farinera de Sant Lluís, a Pont de Molins. Foto: Ubi.cat.