Un magnífic cap de setmana d'(a)phònica a Banyoles

Els amants de la música estan de sort, perquè s’acosta la setzena edició del festival de la veu de Banyoles, l'(a)phònica, que es celebrarà del 27 al 30 de juny. La programació inclou fins a una quarantena de propostes amb artistes catalans, internacionals, algunes veus emergents i d’altres desconegudes a l’Estat espanyol, a més d’activitats paral·leles diverses per a tots els públics. El cartell va des de la cançó d’autor al jazz, passant pel cant a cappella, el soul o polifonies occitanes. Gairebé tres quartes parts dels concerts i les activitats són gratuïtes, mentre que alguns dels espectacles requereixen la compra d’entrada, que tenen preus que va dels 6 € als 23 € de manera anticipada.

El prestigi de l'(a)phònica també permet que el programa inclogui espectacles o propostes artístiques realitzades expressament per a l’ocasió, estrenes i presentacions de discos en exclusiva a les comarques gironines. Dels concerts de pagament us en volem recomanar tres en concret, protagonitzats per uns artistes descomunals, que es poden considerar caps de cartell.

El divendres 28 de juny (23h) el cantant portuguès Salvador Sobral actuarà a l’escenari Estrella Damm del Club Natació Banyoles (23 €/28 €). Sobral és un músic de Lisboa, que es va formar durant un temps a Barcelona i es tracta d’una de les veus més interessants de la península Ibérica, més enllà del fet puntual d’haver guanyat el concurs d’Eurovisió l’any 2017 amb un tema gens “festivalero”, que li va reportar popularitat. Sobral és un artista genuí, molt orgànic, que té un do especial per arribar a emocionar el públic i que presentarà a tocar de l’Estany els temes del seu darrer disc, Paris, Lisboa (Warner Music, 2019).

La nostra següent proposta és un retrobament que us aconsellem que no us perdeu. Serà dissabte 29 de juny (17.30h, 10 € / 13 €), al Claustre del Monestir de Sant Esteve. Roger Mas, Eduard Canimas i Gerard Jacquet, tres referents de la cançó d’autor del nostre país, fa vint anys, quan en tenien 23, 33 i 43 respectivament, van realitzar una gira conjunta anomenada Cruïlla de cantautors, en què interpretaven cançons de cadascun d’ells. El concert a l'(a)phònica és una commemoració d’aquella gira, recuperant aquell format per encàrrec exprés del festival, i estem segurs que serà memorable.

Per tancar aquesta prescripció exprés, no hi podia faltar el músic i cantautor barceloní Pau Vallvé, que també actua dissabte 29 de juny (20.30h, 10 € / 13 €) però a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles.  Vallvé hi portarà un nou capítol del seu personal diari de bord: Life vest under your seat (autoeditat, 2019). Les lletres predominen en aquest treball de sonoritats crues i directe potent d’un cantautor valent, que un bon dia va decidir sortir del circuit habitual i autoeditar els seus treballs, amb un èxit més que remarcable.

A més d’aquests tres artistes, al cartell també hi ha formacions o músics com Brass Against, Opus Jam, Cala Vento, Orchestra Fireluche amb Pau Riba o Marc Parrot. Les entrades anticipades són a la venda en aquest enllaç.

Foto: Tomas Monteiro (Salvador Sobral) / Pau Vallvé (Montse Capdevila) / Canimas-Jacquet-Mas (Xavier Mercadé, 1999)