‘Un mes, una obra’, les peces destacades mensualment del fons del Museu d’Art de Girona

L’obertura dels museus és molt propera, els pertanyents a la xarxa GironaMuseus el 4 de juny, i la resta dels de les comarques gironines al llarg de la primera quinzena del mes que ve. Mentre, podem continuar navegant pels continguts virtuals que posen al serveis dels usuaris. El Museu d’Art de Girona presenta cada mes, des del 1994, un estudi d’una obra del seu fons. Són obres seleccionades, moltes de les quals es conserven al magatzem. Aquest recull d’obres rep el nom Un mes, una obra, i cada mes l’obra o objecte estudiats es mostra a les sales d’exposició permanent, acompanyat del text elaborat per un expert.

La tria dels objectes o obres d’art és heterogènia. Es tracta d’una selecció volgudament variada que realitza anualment el conservador del Museu, Antoni Monturiol, amb el criteri de donar a conèixer, d’una banda, la diversitat i la riquesa dels fons en col·lecció i, de l’altra, oferir-ne lectures molt plurals, des d’experteses diverses. A més, la iniciativa permet treure a la llum, a voltes, obres i objectes que es conserven en magatzems i que durant un mes es poden veure exposats i acompanyats d’una nova lectura sobre el seu significat.

Sant Feliu salvat de les aigües pels àngels.

Durant aquest any 2020 han format part d’aquesta sèrie un cancell d’altar de marbre del segle X i d’autor desconegut (gener); la Mare de Déu de la Llet, retaule de la mare de Déu de Canapost, de l’església de Sant Esteve de Canapost i obra del Mestre de Canapost, del segle XV (febrer); Sant Sebastià i Sant Joan Baptista, olis sobre fusta anònims, datades el 1520-1530 (març); Sant Feliu salvat de les aigües pels àngels, del Retaule de Sant Feliu, obra de Joan de Borgunya datada el 1519-1520 (abril) i l’oli titulat Cartellera, de Xavier Carbonell i Serra, del 1967 (maig).

Els anys 2017 i 2018, el Museu d’Art de Girona va aplegar en publicacions digitals respectives els 12 estudis realitzats cadascun dels anys i que es poden descarregar en aquests enllaços: 2017 i 2018. A la pàgina web del Museu d’Art hi ha el recull de les obres que han estrat en aquest programa dels del 2010.