Una màquina de fer horòscops de l’any 1920. Gran Museu de la Màgia

Una d’aquelles necessitats inconfessables dels humans és aquella que tenim de conèixer el nostre futur. La secció de l’horòscop de qualsevol mitjà de comunicació és de les més consultades. Ara potser ja no tant, perquè la societat és un punt més descreguda, més escèptica al respecte d’aquesta mena de prediccions quotidianes. Però encara hi ha espai per a aquest seguit de supersticions, sinó només cal comprovar com durant la matinada, a les televisions, sobretot a les d’àmbit local, hi senyoregen les tarotistes i els vidents i tota mena de xarlatans, que es guanyen prou bé la vida.

Tot això ve a tomb de la peça de museu que us presentem a continuació. Es troba al Gran Museu de la Màgia de Santa Cristina d’Aro, que alberga la col·lecció de l’il·lusionista Xevi. Es tracta d’una màquina de la sort, de l’any 1920. És un aparell d’origen francès. Quan es posa en marxa, apareix el número de la sort d’aquell dia de la persona que la consulta, així com una predicció dels avatars quotidians que li depara el dia. Com veieu és el més semblant a la secció de l’horòscop d’un diari o una revista.

Això de predir el futur sense cap mena de base científica, és un vell costum que es practica des de temps ancestrals als temples budistes i sintoistes del Japó. Als temples hi ha disposat un caseller amb un seguit de tires de paper, que s’anomenen Omikuji. A canvi d’una ofrena, l’ofertor pot prendre una tira de paper que li dicta la bona fortuna. L’omikuji s’entrega enrotllat o doblegat i en obrir el paper es revela la fortuna escrita. Aquesta tradició no ha restat aliena a la modernització i actualment els okimuji s’obtenen a través de màquines expenedores.