Una mar de Vinyes al MAC d’Empúries

L’exposició Una Mar de Vinyes és una mostra de la importància de la cultura enològica a casa nostra. Aquesta és la nova exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a Empúries, amb l’objecte de mostrar el procés que va portar a la implantació del conreu de la vinya en època romana a l’Empordà. La mostra, anomenada Una Mar de Vinyes. Nunc est bibendum fa un recorregut pel procés de producció del vi en època romana.

Set àmbits diferenciats

L’exposició es divideix en set àmbits que van des de les tècniques de conreu i el premsat, passant per la distribució comercial del producte en vaixells i àmfores, fins el consum final del producte. L’espai introductori tracta sobre la cultura del vi i fa una mirada cronològica als orígens de la producció i consum del vi, des de l’antiguitat fins el nostres dies. El viatge comença a Mesopotàmia i Egipte, i arriba a l’actualitat passant per l’època antiga, l’edat mitjana i l’època moderna. El segon àmbit porta per títol ‘La costa empordanesa, una terra d’inversió‘. Empúries i l’Empordà van esdevenir un nou mercat de consum per al vi procedent de la península itàlica, de Grècia i del nord d’Àfrica, però també va ser una terra d’inversió amb capacitat per produir un excedent de vi destinat a l’exportació. Seguint aquest fil, l’objecte del tercer àmbit és el conreu de la vinya, el quart posa el focus en la producció del vi i el procés de vinificació, parant atenció en les sales de premsat i els cellers on es realitzava el procés de fermentació. En aquest àmbit  s’ha reproduït un antic celler romà amb una premsa de fusta feta a escala i els elements per a la recollida del vi.

El cinquè àmbit tracta les bòbiles i la fabricació de les àmfores, un objecte fonamental en la distribució del vi, que va evolucionar al llarg del temps i sense les quals no s’hagués pogut dur a terme la la comercialització del vi, temàtica que conforma el sisè àmbit de la mostra, en la qual s’ha reconstruït un fragment de vaixell de càrrega romà amb el seu carregament d’àmfores. Clou l’exposició l’àmbit dels mercats de consum, en què s’ha reproduït una taverna romana. A més de les recreacions històriques, també s’exposen més de vuitanta objectes relacionats amb el món del vi a l’època romana, procedents dels fons de diversos museus arqueològics catalanes: àmfores, marques dels antics productors de la regió, peces de taula, vasos i copes de tipologies molt diverses pel consum del vi, així com materials pel treball del camp o peces curioses com els taps que s’utilitzaven per a segellar les àmfores.

La introducció del vi a Empúries

El vi es va introduir a Empúries i a l’Empordà durant l’època de les colonitzacions i va esdevenir un element de prestigi, bàsic en les relacions socials durant l’època grega. Amb l’arribada dels romans aquest territori va passar de ser àrea consumidora de vi forà a una zona d’inversió per tal desenvolupar una vinya especulativa destinada a produir un excedent de vi per al comerç. La mostra incideix en aquesta iniciativa de desenvolupar un sector econòmic i que va afectar nombroses activitats, des de la purament agrícola, vinculada a la propietat de la terra i al conreu de la vinya, fins a les que tenen a veure amb la transformació durant el procés de vinificació, la fabricació d’envasos a les bòbiles per al seu transport, o l’expedició i comercialització, fins al consum del vi, sovint lluny de la zona productora.

Un llibre imprescindible

La inauguració de la mostra, que es podrà visitar fins el proper 11 de setembre, s’ha fet coincidir amb la publicació del llibre Una mar de vinyes. El conreu de la vinya i el vi a Empúries, l’Escala i el Montgrí, que conté articles de diversos historiadors, fotografies recuperades i fragments de memòria oral recollits els darrers mesos. A part del llibre, l’exposició del MAC es completa amb una altra exposició instal·lada al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, que porta el mateix títol del llibre i es basa en el material que aquest conté.

El MAC ha organitzat visites guiades a l’exposició, que es completen amb un itinerari per la ciutat romana. També s’han programat dos tasts de vins DO Empordà criats en àmfora, a càrrec del sommelier Joan Benejam, i un sopar al jaciment que consistirà en un bufet amb maridatge de vins de l’Empordà i productes del territori. Per amenitzar el sopar es celebrarà un recital poètic de texts clàssics relacionats amb el món del vi.