Una passejada pel call de Girona

A Girona hi tenim el call -barri jueu- més ben conservat d’Europa. Cap fatuïtat, és una dada totalment objectiva. Això té diversos motius, com ara el fet que, des del punt de vista cultural, la comunitat jueva gironina fos una de les més importants d’occident fins a l’expulsió del 1492. El call es va començar a formar a partir del segle XII, quan les famílies jueves que anteriorment ocupaven habitatges dels voltants de la Catedral es van instal·lar al carrer de la Força. Al segle XIV, la comunitat jueva ja representava el deu per cent de la població de la ciutat (10.000 hab.) i va arribar a tenir un poder social i ecònòmic remarcable. L’any 1279, el call ja era plenament constituït. Habitatges, però també sinagogues i comerços formaven una trama urbana que tenia com a eix el carrer de la Força, aleshores carrer de Sant Llorenç. Poc a poc, però, el call es va anar aïllant de la resta de carrers que formaven el nucli de la Girona medieval degut a les difícils relacions entre jueus i cristians, fins que les autoritats municipals van ordenar el confinament dels primers, tancant literalment el barri i cegant tota obertura que donés a la Força. Fins l’expulsió, el 1492.

Exposició permanent del Museu d’Història dels Jueus.

La comunitat jueva gironina va ser el bressol d’una important escola de càbala i va comptar amb pensadors rellevants, però el més remarcable va ser el metge, poeta, filòsof i exegeta Mosse ben Nahman, més conegut com Bonastruc ça Porta. Malgrat l’expulsió, l’herència de la comunitat jueva, que hi va viure més de set segles, ha persistit a la ciutat. La rehabilitació i recuperació de part dels seus edificis i carrers, així com la constitució del Museu d’Història dels Jueus al centre Bonastruc ça Porta, veritable centre neuràlgic del call actual, converteixen el barri en un dels principals punts turístics d’Europa.

El Patronat del Call té una proposta molt completa de visites guiades al barri jueu, durant la qual el visitant coneix elements concrets de les vides de personatges de la comunitat hebraica medieval i l’evolució urbana del call fins a l’expulsió de 1492. 

Dates: 
Del 22 al 30 de juny: dissabtes i diumenges 
De l’1 de juliol al 8 de setembre: de dijous a diumenge 
Del 9 al 29 de setembre: dissabtes i diumenges 
Del 6 al 27 d’octubre: diumenges i el 12 d’octubre 

Horaris i idiomes: A les 11 h en català i a les 12.30h en castellà i anglès (bilingüe) 
Durada: 1 hora i 15 minuts (aprox.) 

Informació i reservesreserves.callgirona@ajgirona.cat o al telèfon 972 21 67 61

Preus: Adults: 6 € / persona; menors de 5 anys: gratuït. Pack família (2 adults + 2 infants): a partir de 4 persones 5 € / persona. Inclou l’entrada al Museu d’Història dels Jueus.

Foto: Aniol Resclosa. Arxiu Imatges PTCBG.