Una ruta feudal a Blanes: el vescomtat de Cabrera

Durant els segles XIV i XV, Blanes va esdevenir una puixant vila comercial, gràcies al trasllat de la cort del vescomtat de Cabrera des de Hostalric, la seva capital administrativa, a Blanes, que en va ser la capital marítima i comercial, el port principal del vescomtat.

Aquesta va ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya i va funcionar com a tal durant més de 900 anys, dels segle XI al XIX. El vescomtat comptava amb la seva pròpia administració, fiscalitat, exèrcit i justícia i s’estenia pel que actualment són 5 comarques: la Selva, Alt Maresme, Vallès Oriental, Osona i la Garrotxa. La petja del vescomtat al territori encara és molt visible, molt present, amb castells i viles on van residir, i batllies diverses.

Els vescomtes de Cabrera van establir la seva residència i la cort a Blanes el 1382, van fer construir un esplèndid palau i van dotar la vila d’institucions, muralles, nous carrers, mercat a la plaça pública, notaria i d’altres serveis, com una font pública (Font Gòtica), banys públics, forn i un hospital de pobres.

La ruta del vescomtat que transcorre per Blanes, ideada pel consistori selvatà, inclou la visita a vestigis que romanen de l’època del vescomtat, com el traçat medieval dels carrers de dintre vila, el carrer Jaume Ferrer, el Portal de la Verge Maria -una de les portes de la ciutat-, la Plaça Vella on s’hi feia el mercat, l’Ajuntament, les Voltes, la Font Gòtica, el palau vescomtal, l’església de Santa Maria, la creu de les calaveres, el port i el castell de Sant Joan. Ja ho veieu, un recorregut ple d’històries de dames, cavallers i pirates, castells i torres que ens mostren el Blanes més genuí. L’ajuntament ha editat un pdf que, complementat amb un mapa, us permet seguir la ruta i conèixer tots els punts amb més profunditat.