Llagostera, Madremanya, Cervià de Ter, Sant Julià de Ramis, Bordils, Flaçà, Llambilles, Sarrià de Ter i Sant Martí Vell. Aquests nou municipis són els que formen part de la segona edició del cicle Redescobreix el Gironès, que organitza l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Gironès, que es va iniciar a principis d’abril i s’allargarà fins l’11 de juny. Aquest és un cicle de visites guiades culturals i gratuïtes, que té com a objectiu promoure la descoberta del patrimoni cultural de la comarca.
L’any passat, la primera edició del cicle, va incloure visites culturals guiades gratuïtes a 4 municipis – Llagostera, Madremanya, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis – i enguany se n’incorporen 5 municipis més: Bordils, Flaçà, Llambilles, Sarrià de Ter i Sant Martí Vell. És a dir, són un total de 9 visites que es van iniciar a principis d’abril (Llagostera, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis) i que continua amb Llambilles (30 d’abril), Sarrià de Ter (7 de maig), Sant Martí Vell (21 de maig), Bordils (28 de maig), Flaçà (4 de juny) i Madremanya (11 de juny). Totes les visites comencen a les 11 del matí, la durada és d’1 hora i mitja i l’aforament és limitat, de manera que cal fer reserva prèvia al 972 011 669 o bé a turisme@girones.cat.

Les joies de Cervià de Ter són dues: és el castell i el monestir. El castell està situat damunt d’un turó que s’eleva dominant i es tracta d’una fortalesa medieval que va ser construïda al s. XI i de la qual només queden algunes restes. Va quedar en desús al s. XII, però en l’actualitat es poden visitar les restes d’aquest conjunt arquitectònic medieval. Per la seva banda, l’emblemàtic monestir de Santa Maria està situat a l’exterior del nucli urbà antic del poble. Va ser fundat l’any 1053 per Silvi Llobet, senyor de Cervià i va dependre de Sant Miquel de Clusa fins al s. XVI, quan va entrar en decadència i va formar part de Santa Maria de Ridaura, i més tard de Sant Pau del Camp. El monestir, d’estil romànic, consta d’una planta basilical, tres naus de dos trams i tres absis oberts al transsepte.

El centre d’atenció de Sant Julià de Ramis és sense dubte el jaciment arqueològic Castellum Fractum, una antiga fortalesa tardoromana edificada sobre un antic poblat ibèric construït entre els segles IV i V. La situació del jaciment valora les vistes que s’obtenen des d’aquest enclavament, que en el passat era ideal pel control de les mercaderies a través de la Via Augusta. Des de 1996 s’ha anat excavant de forma sistemàtica tant el poblat ibèric com el romà. Les funcions del Castellum eren diverses i la seva situació, amb abundància d’aigua i bosc, era òptima per a complir-les: vigilància i control principalment, però també defensa i aprovisionament o avituallament. Avui és un espai museïtzat i visitable, fàcil també per a nens. Uns cartells informatius posen a l’abast dels més petits una història en format còmic per entendre la vida a la fortalesa romana i visigòtica.

Llagostera disposa d’un ampli patrimoni arquitectònic. Una passejada pel nucli antic permet fer un recorregut per nombrosos edificis amb un important interès històric. La Ruta de la Muralla inclou, entre altres, l’església parroquial de Sant Feliu (s. XVII), el castell (s. XIV-XV) i el mirador de la plaça del Castell, que ofereix al visitant una vista de les Gavarres i el Prepirineu. Al llarg dels carrers del centre també trobem edificacions d’estil modernista, noucentista o bé fruit de l’esplendor econòmica sorgida de la indústria del suro del segle XIX i XX, que configuren l’anomenada Ruta Arquitectònica. Cal destacar el Centre d’Interpretació de Can Caciques.

El nucli antic de Madremanya es troba elevat sobre un turó i està replet de carrers estrets, cases antigues i petites placetes que ens mostren la seva antiguitat a través d’elements arquitectònics i decoratius dels segles XVI, XVII i XVIII. Traspassar els dos portals de l’antiga muralla, ja sigui el portal oest, al carrer de Sant Esteve o el portal nord, a la plaça dels Quatre Vents, és endinsar-se en la seva història. Domina el recinte medieval emmurallat l’església de Sant Esteve de Madremanya, d’estil romànic tardà i construïda pels volts de l’any 1300.

A Bordils, un dels punts d’interès és l’església de Sant Esteve,edificada durant la segona meitat del segle XVI. És d’estil gòtic tardà amb alguns detalls d’influència renaixentista i en destaca el campanar octogonal. L’església conserva diverses imatges de sants, com un Sant Josep amb el Nen; la Mare de Déu del Roser, que podria provenir d’una altra església; un Sant Esteve, restaurat els anys 1980 i una altra Mare de Déu del Roser, feta pel taller de Llimona.

La vil·la romana del Pla de l’Horta, a Sarrià de Ter, és el jaciment on s’ha descobert una destacable zona residencial romana que tenia una important i estesa zona rústica de caràcter agrícola i industrial. Es pot datar entre els segles II aC fins a final de V dC. En les seves habitacions s’han trobat paviments de mosaics d’opus tesellatum i d’opus signinum, així com unes probables restes termals. Aquests mosaics estan guardats al Museu Arqueològic a Sant Pere de Galligants. La gran peculiaritat dels mosaics de l’època d’August (segles I aC-I dC) que s’hi poden contemplar tenen un estil italianitzant, inhabitual en la Gerunda de l’època.

Al centre de Flaçà, just al costat de la rectoria i davant d’una placeta rectangular, hi ha la casa Balle, també coneguda com a can Llausàs, que mereix una visita. Més que d’una casa es tracta d’un petit palauet d’estil plateresc amb una façana allargada culminada en una de les seves bandes per una garita mig enrunada. És interessant contemplar les decoracions dels brancals de les finestres, autèntiques obres d’art fetes per un picapedrer anònim realment hàbil i destre amb l’escarpa. També cal visitar els carrers medievals del nucli antic i l’església de Sant Cebrià, les escoles Les Moreres i la colònia fabril Salvador Torras.
Llambilles és un poble d’origen romà, que es troba disseminat en dues àrees ben diferenciades, la zona boscosa del massís de les Gavarres, amb indrets aturonats plens de pins i sureres, que contrasta amb la plana i zona conreada. Són de visita obligada les ermites de Sant Cristòfol del Bosc, la de la Pietat i, prop de l’església parroquial, el mas Robert, conegut com la Torre de Llambilles. Les vies verdes passen per aquest municipi.

Sant Martí Vell és un poble preciós, amb un magnífic nucli medieval. En destaca la seva església, un temple d’origen romànic reconstruït al segle XVI, del que ja se’n parla en documentació de l’any 1035, juntament amb un castell avui desaparegut, que es es diu que s’ubicava davant el temple. L’església fou reedificada en part el 1433 i es va acabar en l’any 1585. Recentment, el 2012, es va fer una actuació de restauració en tots els àmbits. La planta és d’una sola nau, amb quatre capelles i absis, coberta de volta de creueria amb claus amb escultures. La façana és renaixentista amb un frontó triangular i rosetó central.
El guiatge de les visites va a càrrec de guies oficials de l’Associació de Guies de Girona, amb qui prèviament i gràcies a la col·laboració dels ajuntaments s’han coordinat diverses formacions al territori, excepte la visita al Jaciment Arqueològic del Pla de l’Horta a Sarrià de Ter, que anirà a càrrec de la directora de l’excavació. De cara a la tardor es preveu que es faci una segona tanda de visites, en la que es repetirien els mateixos municipis, tot i que encara està per confirmar.