Us proposem viure les festes en família als museus gironins

En una societat cada vegada més individualitzada, en què tothom o gairebé disposa d’un dispositiu mòbil que concentra un gran nombre de possibilitats d’entreteniment, cada dia és més complicat trobar activitats en què es pugui involucrar tota la família, independentment de les activitats típiques relacionades amb la natura i l’esport. Doncs bé, una possibilitat molt plaent us la poden proporcionar els museus gironins, que han posat en marxa per aquestes festes, per 8è any consecutiu, el programa Nadal al Museu, que es celebra del 22 de desembre al 8 de gener. Tots els museus proposen una activitat comuna que es basa en el descobriment del seu fons, en el coneixement del patrimoni pel qual vetllen, a través del joc, amb recompenses al final. Ara bé, cada museu ha organitzat les seves activitats per aquestes festes en funció de la seva temàtica i característiques, de manera que el ventall és ampli i divers. En aquest post us fem una possible tria d’activitats que han programat diversos museus de les comarques gironines per tal que aquestes festes tingueu més recursos encara per fer-les excepcionals, des de jocs i tallers, passant per visites guiades, teatralitzades a gimcanes. Abans, però, un incís: si voleu gaudir dels museus gironins des de casa, també ho podeu fer. En aquest enllaç de #MuseusaCasa trobareu els recursos que aquests equipaments posen a la vostra disposició de manera virtual.

  • El manual del petit ceramista
Foto: Terracotta Museu.

El Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà us proposa convertir-vos en aprenents de ceramista. Es tracta d’una proposta autoguiada que és compatible amb la visita a l’exposició permanent, durant la qual els visitants duran a terme les accions que es proposen. L’entrada del museu inclou El manual del petit ceramista, una guia que us explicarà tot el que cal saber per convertir-vos en els millors aprenents de ceramista. El manual proposa un conjunt de proves i enigmes que s’han de resoldre i al final de la visita, els aprenents obtindran un premi. L’activitat, recomanada per nens i nenes d’entre 5  i 12 anys, permet aprendre com treballaven, pas a pas, els ceramistes de la Bisbal.

  • Tallers de Nadal al MAC-Empúries
Fotografia d’objectes i joies recuperats de la necròpolis romana. Foto: MAC Empúries.

La seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya ha preparat tres tallers que es celebraran del 28 al 30 de desembre, per tal que els més menuts de la casa gaudeixin i es diverteixin aprenent. Després de cada taller s’enduran un treball manual elaborat per ells mateixos i, mentre, descobriran espais de la ciutat grega i romana d’Empúries i gaudiran d’un munt de sorpreses El dia 28, el taller s’anomena Fem joies romanes i consisteix en l’elaboració de joies i amulets romans, tot jugant a jocs antics i coneixent algunes històries relacionades amb la mitologia grega i romana. El dia 29 es farà el taller Il·luminem el Nadal, en que els participants faran una llum de Nadal decorada amb elements naturals i descobriran com il·luminaven les seves cases els antics habitants d’Empúries. El darrer taller, el dia 30, s’anomena Estampem sobre roba i consistirà en decorar una bossa de roba amb la tècnica de l’estampació, a més de descobrir com eren la roba i els vestits dels antics romans. Les sessions es faran de 10h a 13:15h, l’edat recomanada de participació és entre 5 i 10 anys i es poden escollir les sessions que es desitgi.

  • Ateliers del Museu de l’Empordà
Taller Activem la creativitat. Foto: Noemí Elias.

El Museu de l’Empordà de Figueres també ofereix un seguit de tallers (ateliers) familiars, relacionats amb aquestes festes, del 27 al 30 de desembre. Són els tallers Activem la creativitat (dia 27), Art, música i dansa (28), Robots artistes (29) i L’art com a fons d’inspiració (30). Les possibilitats de l’art per transformar personatges i festes del nostre Nadal, obtenint noves lectures, és l’objecte del primer taller, que es basarà en les pintures que custodia el museu. El segon taller, que organitza l’associació Agitart, parteix del moviment, el treball postural, la música, l’entrenament físic i l’expressió com a eines per comunicar diferents sentiments i emocions. Pel que fa a la robòtica, en el tercer taller es mostrarà com l’art desafia la tecnologia i aquesta inspira l’art. Es tracta d’un doble taller de robòtica on s’exploraran les possibilitats i la capacitat robòtica per crear formes artístiques de manera automàtica o crear una peça de gran format a partir de la programació i activació del robot Sphero, per crear la pròpia obra d’art abstracta. El darrer taller parteix d’una descoberta dinàmica i intuïtiva del museu per conèixer nous paisatges artístics, que serviran com a punt de partida per inventar una nova tradició nadalenca Made in l’Empordà, per transformar la realitat a gust de cadascú.

  • Ibers, arqueologia i sala immersiva 3D
Dins la sala immersiva de 3D d’Ullastret. Foto: MAC Ullastret.

El jaciment iber d’Ullastret, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, és un dels més espectaculars del nostre país, sobretot si s’acaba amb l’experiència de la sala immersiva de 3D, que permet conèixer a la perfecció de manera amena i força impactant la manera de viure els antics habitants de la ciutat ibera, un dels enclavament més importants de la Peníncula Ibèrica. Però abans de la visita a la sala immersiva, el museu us proposa un parell d’activitats familiars. La primera, que es durà a terme el dia 27, es titula Investiguem! Què hi ha a la sitja? i els participants es convertiran, durant un matí, en arqueòlegs: reproduiran tots els pasos i tasques d’estudi de les restes arqueològiques un cop han estat desenterrades i ho faran a través de les restes arqueològiques localitzades en una sitja ibèrica. La segona activitat, que es farà el dia 3 de gener, es titula Apropa’t a la vida iber! i la proposta consisteix a descobrir, a través de peces arqueològiques o de reproduccions el dia a dia de la tribu ibera dels indiketes, com eren, en què creien, què parlaven, què menjaven i on vivien. Una expedició al passat de la mà d’un equip d’arqueòlogues que no deixa indiferent. Al final, els participants decoraran un objecte indiketa que s’enduran de record.

  • Tot jugant al Cluedo i la lluita climàtica
Ajuda’ns a resoldre el cas, Cluedo al Museu. Foto: Museu del Suro.

El Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell, és un altre dels que està especialment actiu per aquestes festes. A banda de diversos tallers de manualitats, caldria destacar l’activitat Ajuda’ns a resoldre el cas, Cluedo al Museu (31 de desembre), que consisteix en un joc pensat per a joves i famílies, que es desenvolupa a l’exterior del museu i que permet descobrir els secrets del món surer a través de la resolució d’un misteri, amb una dinàmica inspirada en el popular joc de taula. A banda d’aquest joc, el mateix dia 31 el museu ha organitzat una altra activitat, aquesta relativa a la sostenibilitat i oberta a tothom: Suro versus plàstic, en la qual es mostrarà com el suro és un poderós aliat en la lluita contra el canvi climàtic.

  • La subhasta i la cuina del peix
Una sessió de show cooking a l’Espai del Peix del Museu de la Pesca. Foto: Museu de la Pesca.

El Museu de la Pesca de Palamós ofereix un parell d’activitats que es podrien considerar complementàries. La primera, el 30 de desembre, és la possibilitat de gaudir d’un dels principals atractius del port: la subhasta del peix. El visitant rep explicacions en directe el seu funcionament, les característiques de la flota pesquera, les espècies venudes, el paper dels compradors… Una forma única i diferent de comprendre un ofici fonamental del sector primari i la importància dels productes pesquers pel port, a través del gran finestral sobre la subhasta. La visita a la subhasta pretén sensibilitzar el visitant envers l’activitat pesquera, la gent que hi treballa i els productes del mar. Totes les visites s’acompanyen d’una audioguia gratuïta que es descarrega als dispositius mòbils a través ‘un codi QR, per seguir les explicacions sobre la subhasta. La segona activitat que us proposem, programada pels dies 28 i 29 de desembre, és el Show cooking per menjar peix en família. Es tracta d’una sessió especial de show cooking a l’Espai del Peix, destinada a famílies amb menors per gaudir plegades del privilegi de menjar peix fresc de Palamós. La sessió comptarà amb una demostració en directe de cuina elaborada amb peix del port de Palamós i la degustació de plats del receptari dels pescadors. En aquesta sessió familiar hi haurà menús adaptats als més petits perquè mengin peix amb tota tranquil·litat i s’introdueixin a poc a poc al fantàstic món dels productes del mar: una cuina rica, saludable, nutritiva, econòmica i per a totes les edats.