Cervià de Ter, Madremanya, Llagostera i Sant Julià de Ramis, aquestes quatre localitats són les que estan incloses en el programa de visites culturals gratuïtes organitzat per Turisme Gironès, en col·laboració amb l’Associació de Guies de Girona, que tindran lloc tots els dissabtes dels mesos d’octubre i novembre. El programa preveu dues visites a cadascuna d’aquestes localitats. Totes les visites, que duraran 1 hora i mitja, començaran a les 11 del matí, les places són limitades i cal fer reserva prèvia per participar-hi.

Monestir i castell, centres d’atenció a Cervià
El 9 i el 23 d’octubre es faran visites a Cervià de Ter. El principal atractiu patrimonial de Cervià és el monestir, un priorat benedictí, que és el monument antic més important que es conserva al municipi. El monestir va ser fundat l’any 1053 pels senyors del lloc, Silvi Llobet i Adelaida. El conjunt monàstic es troba a l’exterior de l’antic nucli urbà del poble i comprèn l’església i, adossada a aquesta, una construcció quadrangular, centrada pel claustre amb les edificacions monacals.
El següent punt d’atenció a Cervià és el castell. Es troba situat damunt d’un turó i es tracta d’una fortalesa medieval construïda al s. XI -la primera referència la trobem el 992- i de la qual en queden algunes restes que permeten conèixer les seves dimensions i distribució interna. El castell va quedar en desús al s. XII, però encara es poden apreciar les bases de pedra de l’antiga fortificació, els fonaments de la torre de l’homenatge, diversos panys de muralla i la resta d’algunes estances. La rehabilitació i museïtzació del castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, les va promoure l’Associació d’Amics de Cervià Antic.

El centre històric de Cervià conserva nombroses restes d’època medieval. Fragments de muralla i alguns elements com la Torre de les Hores (cilíndrica i atalussada, de 10 metres d’alçada i coronada per un rellotge) i l’ Arc del Portal, el portal de llevant de la vila, on hi comença el carrer de l’Hospital, un dels principals del nucli històric, on trobem diverses cases amb portalades i finestres d’antiguitat notable i les restes de l’antic hospital de la vila. Algunes cases interessants del nucli històric, la majoria dels segles XVI i XVII, són entre d’altres ca l’Alsina (que té una llinda amb escut i la data de 1575), can Pellicer (amb una torre, emplaçada en el recorregut de la muralla), can Fill de Déu (casal dels segles XVIII-XIX), can Mencion i can Magrana (edifici del segle XVII, amb reformes posteriors).
Madremanya, un nucli antic elevat
Les dues visites previstes a Madremanya es celebraran els dies 16 d’octubre i 13 de novembre. El principal atractiu de la visita és el seu nucli antic, que es troba elevat sobre un turó i és un lloc curull de carrers estrets, cases antigues i petites placetes que posen de relleu la seva antiguitat a través d’elements arquitectònics i decoratius dels segles XVI, XVII i XVIII presents en innombrables racons. Per accedir a aquest nucli antic, els visitants hauran de traspassar els dos portals de l’antiga muralla, ja sigui el portal nord, a la plaça dels Quatre Vents, o el portal oest, al carrer de Sant Esteve.

El nucli antic de Madremanya s’hi troba l’església de Sant Esteve, d’estil romànic tardà i de construcció datada l’any 1300, consta d’una sola nau molt ampla capçada per un absis semicircular. A l’interior hi ha dues capelles laterals de volta apuntada i un cor, construït a la primera meitat del segle XVI. A l’exterior destaquen uns murs espitllerats que envolten l’edifici i que van transformar l’antiga espadanya en un campanar de torre quadrada. La façana de l’església és senzilla, amb una porta rectangular, amb timpà i un arc apuntat, a sobre hi ha una finestra estreta d’arc rebaixat i, més amunt, sota el campanar, un matacà transformat més tard en rellotge. Antigament s’hi venerava la Verge de Madremanya, una talla del segle XIV avui conservada al Museu d’Art de Girona.
Llagostera i el seu ric patrimoni arquitectònic
Els dies 6 i 20 de novembre és el torn de Llagostera. Aquesta és la quarta localitat més poblada del Gironès, després de Girona, Salt i Cassà de la Selva. D’atractius de tota mena a Llagostera n’hi ha amb escreix, però la visita es centra, sobretot, en el seu nucli antic i el seu patrimoni arquitectònic, que també és ingent.

El que s’anomena la ruta de la muralla, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, té important interès històric. Aquest itinerari inclou, entre altres, l’església parroquial de Sant Feliu (s. XVII), el castell (s. XIV-XV) i el mirador de la plaça del Castell, que ofereix una vista espectacular de les Gavarres i el Prepirineu. La visita també segueix part de la ruta arquitectònica, ja que al llarg dels carrers del centre també s’hi troben edificacions d’estil modernista, noucentista o bé fruit de l’esplendor econòmica sorgida de la indústria del suro del segle XIX i XX.

Els punts d’interès de la visita són l’Ajuntament, el castell i la i muralla, l’església parroquial de Sant Feliu, el Casino Llagosterenc d’estil noucentista; el casal de Ca les Vídues, construït al segle XVI; Can Coris, un exemple de com era la residència d‘un empresari del suro que correspon a l‘època més esplendorosa de la indústria o l’Agrícola, un Casal modernista construït el 1903.
El Castellum Fractum, l’estrella de Sant Julià
El jaciment arqueològic Castellum Fractum, una antiga fortalesa tardoromana edificada entre els segles IV i V sobre un antic poblat ibèric del segle VI aC, està situat a la muntanya dels Sants Metges i és, sense cap mena de dubte, l’element més interessant de les visites que es realitzaran a Sant Julià de Ramis, programades pels dies 30 d’octubre i 27 de novembre. El Castellum es troba en un enclavament estratègic des del qual s’observa una vista panoràmica, de manera que ha estat objecte d’ocupació al llarg de la història.

La fortalesa està especialment situada per al control de la Via Augusta i l’excavació i anàlisi de les restes han permès establir que servia de magatzem i dipòsit d’intendència militar. La seva situació, envoltada de bosc i amb aigua abundant era òptima per a les funcions descrites, però també com a punt de defensa i avituallament. No va ser fins el 2012, després de nombroses campanyes d’excavació, que el Castellum va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El Castellum és un espai museïtzat i visitable, fàcil també per a nens, ja que uns cartells informatius posen a l’abast dels més petits una història en format còmic per entendre la vida a la fortalesa romana i visigòtica.

Molt a la vora del Castellum Fractum s’hi troba els Sants Metges, una església romànica amb modificacions dels segles XVII i XVIII. Era l’antiga parròquia de Sant Julià de Ramis, que va ser convertida en santuari, i dona nom a la muntanya on es troba situada, que separa les planes de Girona i de l’Empordà. L’església, que està dedicada als màrtirs Sants Cosme i Damià, els Sants Metges, està construïda a l’entorn d’un temple romà d’època republicana (segle II aC) del que s’ha localitzat restes del podi i blocs de pedra sorrenca que posteriorment es van aprofitar per a la construcció de l’església i del mateix Castellum Fractum.
Per reservar plaça en alguna d’aquestes sortides o demanar més informació podeu trucar al 972 011 669, enviar un correu electrònica a l’adreça turisme@girones.cat o accedir al lloc web de Turisme Gironès.