El Festival Veus, a Olot, i el Càntut, a Cassà de la Selva, són els dos nous festivals que es celebraran a les comarques gironines relacionades amb el cant coral, en el primer cas, i amb la transmissió per via oral del cant quotidià tradicional, ara ja gairebé extingit, el segon.
La tradició de corals i grups vocals a Catalunya, de la mà dels moviments associatius, és molt rica. De fet, com a reacció a l’absència d’òrgans oficials en les tasques de preservació de la cultura popular -majoritàriament degut a la repressió franquista, però també, en ocasions, degut al poc interès de les institucions en considerar-la un tipus de cultura de segona fila-, les associacions van entomar el repte de preservar la cultura popular, però no a través d’una operació d’arqueologia cultural, no només recuperant les tradicions, sinó que també les van actualitzar, erigint-se aquestes associacions en una potent eina d’integració i cohesió social. La Garrotxa és un territori que exemplifica aquest fenomen pel que fa a grups vocals i corals, tal i com es va fer patent en la presentació del Festival Veus, que es celebrarà a Olot del 8 a l’11 de desembre d’enguany.
Segons l’organització, l’objectiu del Festival Veus és doble: “D’una banda, oferir al públic concerts de qualitat on la veu, en forma de grup, obtingui un destacat protagonisme i, per un altre costat, la d’acostar aquest tipus de música a la societat mitjançant diferents concerts i la participació del públic en tallers, jam sessions, masterclass i moltes altres activitats”. Veus pretén esdevenir el punt de trobada a nivell nacional del moviment social i cultural que es genera al voltant dels grups vocals. D’entre els artistes que actuaran a Olot destaquen el Quartet Mélt, The Hanfris Quartet, Primitial Bros i Emmanuel Djob.
El cant de la quotidianitat
Un mestre banyolí, Albert Massip, va iniciar fa uns anys el projecte Càntut. Cançons i músiques dels avis en què l’objectiu, a través d’un treball de camp, era recollir, documentar, preservar i promoure el coneixement del nostre patrimoni oral pel que fa a la música popular i tradicional, recordada per la gent més gran de les comarques gironines. “En l’antiguitat, el fet de cantar formava part inseparable de la vida diària de la majoria de la societat”, explica el web de Càntut, independentment de les facultats vocals del cantaire. Aquell costum, per motius diversos, s’ha perdut. El projecte engegat pretén recuperar aquest patrimoni en la mesura del possible, però no només això, sinó que també vol “ fer viure aquestes cançons perquè esdevinguin realment emotives, pràctiques i comunicatives”. És d’aquesta base que parteix la creació del festival Càntut, que es celebrarà a Cassà de la Selva del 18 al 20 de novembre. La proposta, com el Festival Veus, és apta per a tots els públics i inclou concerts, tallers, xerrades i exposicions, però segons l’organització el festival és, sobretot, “una manera d’entendre la música: més propera, de la gent, allunyada de grans escenaris i que vol trencar barreres entre artistes i oients”.
El Càntut començarà fort, el dia 18 de novembre (21h) amb una de les cites més interessants, la presentació a comarques gironines del disc homònim en què Carles Sanjosé -ànima de Sanjosex- fa parella amb l’acordionista diatònic sabadellenc Carles Belda (Pomada, Mesclat…). Sanjosé i Belda han escollit una quinzena de cançons d’entre el recull de més d’un miler que es troben aplegades al cançoner www.cantut.cat. Els dos músics, a més, han comptat per gravar el disc amb la violinista Coloma Bertran (Les Violines) i el multiinstrumentista Jordi Casadesús (La iaia, Núria Graham…) i han dut les tonades a una nova dimensió, arrelades a la tradició, però també amb punts de contacte amb l’avantguarda, actualitzant un valuós llegat. Al Càntut també hi actuaran El Pont d’Arcalís, Jaume Arnella i Ferran Martínez, Joan Garriga i Carles Belda o Maria Arnal i Marcel Bagés.
Foto Sanjosex/Belda: Nèstor Noci