Visita a la Casa Masó, amb ulls de dona

Fins a dotze dones de la família van formar part de la vida quotidiana que ha discorregut al llarg de la història a la Casa Masó, la casa de l’arquitecte i creador Rafael Masó de Girona. Besàvies, avies, mares, germanes, cunyades, esposes o criades. La fundació que du el nom de l’arquitecte gironí, ha organitzat una visita guiada des d’un altre punt de vista, diferent a l’habitual, des del punt de vista d’aquestes dotze dones. La visita, que es pot fer amb inscripció prèvia, ja és disponible a l’oferta de visites guiades de la casa el passat dia 25 d’abril.

El títol de la visita, La Casa Masó amb ulls de dona, és prou explícit de què s’hi trobarà el visitant, que podrà conèixer la realitat de les dones directament vinculades a la família Masó des del 1850 fins al 2015 i també examinar els espais i objectes que ens parlen d’elles, de la seva realitat, trajectòria i herència material. La proposta ha pres cos sobre un treball d’investigació per part de la doctora en Història Contemporània i responsable d’Activitats i Documentació de la Fundació Rafael Masó, Rosa Maria Gil Tort, un projecte que tracta sobre les persones que van viure a la casa, però que no han transcendit, tot i tenir un paper capdal. Des de les besàvies del segle XIX a les dones que al llarg del segle XX van mirar de trobar el seu lloc dins l’univers Masó, ja siguin senyores de l’alta burgesia, mestres de persones sordmudes, presidentes d’organitzacions benèfiques, promotores de les primeres associacions femenines, pintores, criades i impressores o, fins i tot, polítiques. Sobre aquesta recerca està previst que, properament, Rosa Maria Gil en publiqui un llibre i se’n faci una exposició.

Imatges: Maria de la Bonanova Masó Valentí, germana de l’arquitecte Rafael Masó. c. 1910. / Esperança Bru, esposa de Rafael Masó, i presidenta de la Biblioteca Popular de la Dona a Girona, amb les senyores de la Junta i usuàries de la biblioteca. 1925. Fundació Rafael Masó.