A final del 1936 el Govern de la República va determinar la construcció d’un nombre ingent de camps d’aviació militars en tot el territori per tal de combatre les forces franquistes. Un d’aquests aeròdroms, el número 318, es va construir al Pla d’Ullà, entre els límits del municipi de la Tallada i d’Ullà i molt proper a Canet. Unes 200 hectàrees de camps de conreu, farratge i cereals, juntament amb un mas proper, es van convertir en un camp d’aviació amb el seu quarter general, la caserna d’oficials i soldats destinats al camp i dues pistes, una amb orientació nord-sud i l’altre est-oest, amb 1500 m de llargada i 300 m d’amplada i algunes edificacions auxiliars de diverses dimensions, a més d’un refugi antiaeri per a 150 persones i alguns refugis més petits.
De moltes d’aquestes edificacions encara existeixen vestigis, que són visitables i que han estat degudament senyalitzats. Amb motiu del 80è aniversari de la retirada, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha organitzat la primera Jornada de Memòria Històrica Local, que ha inclòs dues conferències, la projecció d’un documental, una taula rodona que es celebrarà aquest divendres (19h) –“Vivències de torroellencs durant la Guerra Civil”– i una sortida i visita guiada titulada Aeròdrom 318 de Canet. Aquesta visita està programada pel diumenge dia 3 de març (10h) i la guiarà Aleix Guàrdia, llicència en Història, membre del Grup de Recerca de l’Aviació a Girona i coautor del llibre Aeròdroms Republicans de Girona (1936-1939): Atac i defensa des de la rereguarda. El 1938 es van codificar els aeròdroms republicans, i al de Canet li va correspondre el número 318: el 3 feia referència a Tercera Regió Aèria de Catalunya i Aragó Oriental, l’1 al Primer Sector de la Regió i el 8 el definia com el vuitè camp del seu sector.
Per participar en la visita cal fer inscripció prèvia, el lloc de trobada serà el Museu de la Mediterrània (10h) en que es farà la sortida a peu i l’Espai Ter (10.45h) des d’on es farà la sortida en cotxes particulars. D’altra banda, el museu ha fet una crida a la recepció de memòria, per tal que els torroellencs aportin documentació, objectes, fotografies o relats relacionats amb l’època de la Guerra Civil.
Museu de la Mediterrània / Tel. 972 755 180 a/e: info@museudelamediterrania.cat
Imatges: Aleix Guàrdia / Museu de la Mediterrània.