Què és una booktown?, us deveu estar preguntant. Tirant d’anglès bàsic podem parlar de ciutat de llibre o llibres. Senzill. Te’n comences a fer una idea. Però el concepte va més enllà. L’origen de les booktown se situa a principis dels anys 60 del segle passat, a Gal·les i quan en parlem ens referim a petits pobles, situats en un entorn d’una bellesa natural remarcable, on hi ha moltes llibreries de tota mena (en el seu origen sobretot antigues i de segona mà) que són el catalitzador de tota mena d’activitats al voltant del món dels llibres i la literatura. Aquesta és una manera de promoure aquest tipus de localitats de manera sostenible i diferent, atraient públic de tota mena, de manera que funcionen com a element per a la revitalització de l’activitat socioeconòmica i cultural del poble, a través del seu comerç, la seva restauració i la seva vida social, a la vegada que es potencia l’oci familiar i cultural.
A Catalunya no hi havia cap booktown permanent -la Xarxa Vila del Llibre avança de manera paral·lela-, fins que el desembre del 2021, a Calonge, es va culminar un procés engegat pel mateix ajuntament amb l’obertura de 7 llibreries, dues de generalistes -Libelista i Rals Llibres-, i cinc de més específiques -Llibooks, La Viatgeria, Calonge Còmics, Orient i La Fàbrica-, que és una aposta ferma i decidida per posicionar Calonge com a centre cultural de les comarques de Girona i com a una vila generadora de creativitat, coneixement i transformació, que entronca amb l’oferta variada i regular d’activitats: concerts, recitals, conferències, cicles de cinema o fires al carrer.

Les 7 llibreries, dins de l’especificitat de cadascuna, atenen tant la novetat com el fons editorial i van a la una, ja que aquest és un projecte col·lectiu i integrat, una mena de clúster del llibre que necessita atraure un públic que va molt més enllà de l’àmbit comarcal, que té una veritable vocació de reclam i d’alternativa al turisme de sol i platja, que és a tocar. La vocació del projecte és transcendir l’àmbit estrictament nacional i és per això que l’oferta és multilingüe.
7 llibreries, 7 opcions
La Libelista és una llibreria generalista amb llibres en diverses llengües, fomenta la cultura amb clubs de lectura, activitats infantils o vermuts literaris. També és generalista Rals Llibres, enfocada a la cerca constant de llibres de fons, s’hi pot trobar narrativa, àlbums il·lustrats i llibres d’assaig divulgatiu. Les 5 llibreries restants són temàtiques, com ara La Viatgeria. Al darrere d’aquest projecte hi ha una parella d’emprenedors i viatgers que volen que el seu establiment sigui un ecosistema cultural i viatger on hi conviu una llibreria amb ganes de mostrar el món, una agència de viatges per descobrir-lo i moltes activitats per crear vincles. Proposen viatges responsables i ofereixen tota una secció d’hàbits, productes i coneixement sobre la vida sostenible. D’alguna manera vinculada als viatges també trobem a Calonge la Llibreria Orient, que és regentada per un estudiós de l’orientalisme, inclou llibres de pensament i medicina oriental on s’integra l’art i la cultura asiàtica, començant des del Tibet i acabant a Bali. De la mateixa manera que la paraula Orient integra molts espais geogràfics, aquesta llibreria vol integrar la cultura i el coneixement oriental a Occident.

Els lectors infantils i juvenils també tenen el seu lloc, a la Llibooks, que està especialitzada en la literatura adreçada a aquest tipus de públic. Propera i accessible, que té com a objectiu principal la promoció de la lectura i el foment de l’hàbit lector de petits i joves. S’hi troben àlbums il·lustrats, literatura infantil i juvenil en diferents idiomes, jocs i joguines educatives. També s’hi fan tallers i clubs de lectura, manualitats i altres activitats culturals.

Calonge Còmics, que compta amb l’assessorament de Norma Editorial, crida l’atenció d’aquest públic jove, però també de l’adult. Es tracta d’una llibreria especialitzada en el món del còmic (americà i europeu), en manga i en novel·la gràfica. Compta amb un espai dedicat als temes contraculturals i artístics, així com amb un espai per als jocs de taula. Finalment, la darrera llibreria és La Fàbrica, especialitzada en la música i és, al mateix temps, una vinoteca centrada en els vins de l’Empordà. Els llibres que hi podeu trobar fan referència a un gran ventall d’estils musicals, així com partitures, instruments, material didàctic, vinils i articles relacionats amb el món de la música. La idea és maridar la música i el vi i ser un espai de trobada i de creació de sinèrgies, un espai on escoltar bona música, prendre un bon vi i fer un tast. Un espai per retre homenatge a Calonge, terra de músics i terra de vins.

L’agenda d’activitats és molt interessant i estan dividides en set cicles que s’activen els primers caps de setmana de cada mes. Els cicles són: Vi en vers, recitals poètics amb degustació de vins en espais emblemàtics del nucli antic de Calonge; Homenets: convida a conèixer els Homenots de Josep Pla des d’una perspectiva actual en veu dels seus néts o familiars; Llibreters VIP: conèixer les 7 llibreries de Calonge de la mà de persones que no són llibreters d’ofici però que per la seva trajectòria professional i per la seva destacada carrera en un altre camp són especialistes en llibres; Llibresons: és una sèrie de converses i concerts de petit format que combinen diàlegs, lectures i actuacions musicals; Essencials: pretén oferir tota mena d’actes relacionats amb la literatura ja ben consolidada, tot convidant figures, tant nacionals com internacionals, amb una llarga trajectòria literària; Llibrescènics: les activitats programades cerquen la complicitat entre l’art de la literatura i les arts escèniques i Llibremenuts: vol donar a conèixer als infants la riquesa literària catalana a partir de diverses sessions on es presentaran tant autors clàssics com les darreres novetats editorials. Aneu a Calonge, que paga la pena conèixer el poble i les seves llibreries!
Imatges: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.