Són dies estranys, en que la majoria ens veiem obligats a observar el món a través de diverses finestres: les de casa, però també les pantalles, de l’ordinador, del telefon o la televisió, que no deixen de ser finestres lluminoses. Han sorgit un munt d’iniciatives del món de la cultura per tal de fer una mica més amables les circumstàncies que estem vivint. Aquesta iniciativa s’afegeix a les existents i enriqueix el ventall de possibilitats entre les que es poden triar.

A les comarques gironines hi ha un seguit de museus que ja tenien habilitada o ho han fet per aquestes dates, visites i recursos virtuals. Us ho expliquem i us encoratgem a descobrir aquests equipaments i els seus fons amb una tranquilitat i un detall que no sempre són possibles en la visita presencial. Per exemple, la seu d’Ullastret del Museu d’Arquelogia de Catalunya, el museu i el jaciment, es poden visitar minuciosament a través del google street wiew.
La seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya també es pot visitar a través del google street wiew, però encara n’hi ha més, perquè el MAC ha dut a terme un projecte per digitalitzar en 3D del seus materials més significatius, per donar a conèixer les seves col.leccions d’una manera amena i científica. Es poden veure en aquest enllaç. Al web del MAC també hi ha una galeria d’imatges amb peces del museu, i una petita explicació sobre els mosaics d’Empúries.
Un altre museu que facilita una visita virtual, en aquest cas a la seva exposició, és el Museu del Joguet de Catalunya de Figueres. El punt de partida de la visita és Don Osito Marquina, el joguet més estimat de Dalí, que obre la porta a la resta de fons del museu. La visita, a més, està disponible en català, castellà, anglès, francès i xinès. També ha posat a disposició del públic una visita virtual el Museu de la Mediterrània, de Torroella de Montgrí.

El Museu d’Història dels Jueus de Girona ofereix accés a les seves completes audioguies, que incorporen els coneixements més recents, basats en les troballes documentals i arqueològiques dels darrers anys, i també inclou nous espais, com el bany ritual. El Museu del Cinema de Girona també s’ha afegit a les accions extraordinàries, com ara penjar al seu perfil d’instagram, cada dia que duri el confinament, una imatge o un petit vídeo explicatiu d’alguna de les peces de la seva col·lecció.
El Museu de la Pesca és el paradigma de museu que posa una especial atenció a la seva projecció digital. Només així s’explica que es pugui visitar la seva exposició permanent a través del google street wiew, l’Espai del Peix, la Capella del Carme, porta d’entrada al patrimoni local i Espai Ezequiel Torroella. També teniu accés a les audioguies de l’exposició permanent i el mateix museu us fa una explicació, al seu web, de peces destacades de les seves col·leccions, a més d’oferir-vos un catàleg de peixos de la Costa Brava amb informació i imatges de desenes d’espècies comercials de la Mediterrània Occidental.

Un recurs que us resultarà molt útil aquests dies és El joc del Museu de la Pesca de Palamós, un joc divertit de preguntes i respostes que posa a prova els vostres coneixements sobre el mar, la pesca, els peixos i el patrimoni marítim del nostre litoral. Aquesta imponent projecció digital també inclou un catàleg de receptes marineres, que aplega el Corpus gastronòmic de l’Espai del Peix elaborat amb el testimoni i experiència de la gent de mar de la Costa Brava.
Finalment, l’aplicació informàtica Visit Museums us permetrà fer visites virtuals als equipaments de la Xarxa Comarcal del Museus de les Comarques Gironines.
Imatge de capçalera: Brau fet de paper maixé pintat sobre filferro a Oaxaca (Mèxic) al voltant del 1960. Museu del Joguet de Catalunya. Foto: © Jordi Puig