Un dels punts més visitats de la ciutat de Girona, ja sigui dins la mostra Girona, Temps de Flors, o no, són els Banys Àrabs, tot i que, com la resta de monuments de la ciutat, sempre ha estat un pèl enfosquit per l’ombra del monument més icònic de Girona, la Catedral. Aquests banys públics reben aquest nom perquè imiten l’estructura dels banys musulmans nord-africans, però de fet l’edifici on es troben és d’estil romànic tardà i la primera referència escrita és de l’any 1194. És d’aquest estil que són característics els arcs de mig punt, les voltes de canó o els estilitzats capitells corintis que es troben en el monument, que té com a tret més característic un templet octogonal amb vuit esveltes columnes i estructura mixta de canó i trompa cònica, que ja ha esdevingut gairebé una icona. Entre els anys 80 i 90 es van realitzar diverses obres de rehabilitació que han permès mostrar el monument al públic en tot el seu esplendor i facilitar-ne la interpretació, explicant quin era el funcionament dels banys quan aquests estaven oberts al servei de la població.
De fet, en aquest post us volem recomanar una visita guiada nocturna, que transporta al visitant a l’alta Edat Mitjana amb un recorregut per les diferents sales; el vestuari o apoditeri, la sala freda o frigidari, la sala tèbia o tepidari i la sala calenta o caldari, per a explicar, entre altres curiositats, el sofisticat i complex funcionament dels Banys Àrabs i què és el que els fa diferent de les termes romanes. Es tracta d’una visita nocturna teatralitzada, ja que mentre els visitants discorren per l’interior del monument, entren en escena diversos personatges que, en clau d’humor, revelaran moltes curiositats sobre la societat de l’època com, per exemple, com era la convivència entre les diferents religions, o la manera en què els nostres avantpassats entenien la higiene. Aquestes visites van començar a fer-se el mes de juliol, però continuen durant l’agost (dia 25) i el setembre (dia 2), en ambdós casos a les 9 de la nit. És imprescindible fer reserva prèvia al telèfon 657 521 445. D’altra banda, entre el 2 d’agost i el 3 de setembre també s’ofereixen visites guiades tots els dimarts i dissabtes al matí de la mà d’un guia oficial de la ciutat. L’horari de visita és entre les 11:30 i les 14:00 i tenen 25 minuts de durada. No cal fer reserva prèvia.
Pare Abat! Hi ha pelegrins!
Una altra proposta que us fem és combinar la visita teatralitzada dels Banys àrabs amb una altra visita teatralitzada, que conté humor i coneixement del monument a parts iguals, al monestir de Sant Pere de Galligants, seu actual del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona des de 1857. La visita es titula Pare Abat, hi ha pelegrins! i és una recorregut divertidíssim pel monestir, una de les mostres més notables del romànic català, del qual només en resten visibles l’església i el claustre. Es té constància de la seva existència ja en el s. X si bé la construcció actual és del s. XII. En el monestir hi vivien monjos benedictins segons l’estricta regle de Sant Benet, que van teixir la seva història en relació amb la ciutat i amb el seu entorn.

Aquesta visita teatralitzada pretén acostar el visitant, de forma molt entretinguda, q la vida i a la quotidianitat no tant sols d’aquells monjos sinó també de la gent del segle XII, a través d’un escenari tan emblemàtic com és aquest monestir. Hi ha previstes visites pels propers diumenges 28 d’agost, 25 de setembre, 30 d’octubre i 27 de novembre, a partir de les 12 del migdia. Els diumenges d’agost i octubre, també es farà la visita en castellà a partir de les 10:30h. Cal inscripció prèvia al telèfon 972 20 26 32 o al correu electrònic macgironagalligants.cultura@gencat.cat.
Imatge capçalera: Banys àrabs. Foto: Hecktic Travels.