La Volta, segon aniversari d’una iniciativa feliç

La Volta va néixer feliçment fa dos anys. Es tracta d’una proposta única, col·lectiva, trencadora, construïda amb la paciència i la perseverança de l’artesà. La Volta, situada sota les voltes de la Plaça de l’Assumpció de de Sant Narcís (Girona), disposa de tallers de fusteria, robòtica, serigrafia, un laboratori fotogràfic o fins i tot estudis de producció audiovisual. A més d’això, ofereix serveis de producció d’esdeveniments, enquadernació i cartellisme, o il·lustració, entre molts d’altres, així com una extensa oferta pedagògica.

L’expressió natural de La Volta, la conseqüència lògica de la seva vocació de ser pol cultural i agent dinamitzador de la cultura a la nostra ciutat és el Mercat de La Volta, que es celebra el segon dissabte de cada mes des de l’abril de l’any passat, i aquest dissabte 17 de desembre arriba a la seva 18a edició, una edició Especial Nadal. El Mercat, que ocuparà com sempre l’espai central de la plaça de l’Assumpció, serà molt especial, ja que servirà per celebrar aquest segon aniversari. A l’organització li agrada dir que la plaça es convertirà en “una àgora on les idees, el comerç, l’art i la música conviuen durant unes hores màgiques”. De les 10 del matí a les 8 del vespre el públic tindrà l’oportunitat de conèixer el treball de més de 30 artistes i artesans -una bona opció de cara a l’adquisició d’obsequis nadalencs de proximitat i a bon preu- i podrà gaudir també de les activitats culturals, tallers per a tots els públics, actuacions musicals i un dinar popular. Gal·la Miserachs, membre de l’Associació Cultural FANG i coordinadora del projecte, explica que “tothom està convidat a conèixer de primera mà el treball dels més de quaranta artistes i artesans del mercat, a triar i remenar entre la diversitat de productes i creacions artístiques per trobar els regals més originals i de proximitat al millor preu”.

lavolta-15Música, poesia, art, tallers…

Dj Barretina es farà càrrec de la música des de primera hora del matí, al llarg del qual es podrà sentir en directe (12h) la banda gironina The Wilder Company, que presentarà el seu primer disc. Posteriorment (13:13h) s’inaugurarà al mur exterior de La Cova una exposició de l’artista i col·laborador habitual de La Volta, Jan Barceló, que presenta un recull d’obres de serigrafia fruit de la seva recent estada a Rotterdam. El programa de celebració del segon aniversari de La Volta també inclou la presència de l’ Editorial Males Herbes, que instal·larà una parada de llibres que han publicat i a la tarda (18h), a l’escenari, sota els til·lers, l’editor de Males Herbes i escriptor, Ramon Mas, farà acte de presència amb la banda Matagalls -“folk amb acabats punk, so erosionat i ple de contrastos, base instrumental amb tocs electrònics i lletres crepusculars tenen com a resultat final un registre molt personal” (Maria Giribert, La Tornada)-, mentre que més tard (19h) l’editorial aproparà al públic a tres joves escriptors que fan de la paraula una eina expressiva i punyent: Maria Cabrera, Martí Sales (La Cremallera) i Roger Pelàez (Hegemonia Persecutòria).

L’oferta pedagògica anirà a càrrec del col·lectiu de bioconstrucció de Girona, Xarxa Mora, amb un taller de construcció d’una cabana amb vímet; Instruments Trastocats faran una exhibició a l’aire lliure d’instruments musicals a partir de material reciclat; taller de tions cortesia de Cultura S/N, farà un taller de tions i tindrà cura d’un espai de joc per a nadons, taller de postals, retrats “pictodigitals” o estampació. A migdia es celebrarà el dinar popular cuinat pel Xef Ramon, amb un menú molt adequat: escudella i carn d’olla.

Imatge: Carles Palacio / Bòlit